Frankofil
 
I datidens danske overklasse benyttede man sig af franske glosser formentlig for, at distancerer sig fra pøblen og i 1700 tallet var fransk det foretrukne modesprog.
Ligesom alle andre europæiske kultursprog har dansk optaget mange låneord fra fransk.
Mange af disse ord og begreber findes stadig i nutidens danske sprog, specielt indenfor gastronomi, modeindustrien & diplomatiet.
 
Indhold

Gastronomi

Stednavne

Hus møbler & have

Modeindustri

Køretøjer

Personbeskrivelser

Titler

Militært

Talemåder & vendinger

Begreber

 

 
Gastronomi

-Tilberednings teknik

bardere, ombinde kød eller fisk
blanchere, at sænke grønsager i kogende vand i ganske kort tid
braisere, stege i gryde eller ovn ved svag varme
friture, afledt af frire 'stege' - mad der er tilberedt i opvarmet olie eller fedt
glacer, glasere - forsyne en madret eller keramiske genstande med glasur
gratiner, gratinere, tillave som gratin; brune overfladen af en ret med et varmt jern
julienne, skære eller snitte grønsager eller andet i stave i tændstikstørrelse
legere, jævne suppe eller sauce
pochere, let kogning af pillet æg eller skraldet pære
sautere, stege i pande i meget fedtstof
simre, fransk = simrit, skælve - koge ganske stille ved lav varme
tranchere, at skære i skiver eller stykker

-Kødstykke
cotellete, kotelet - højreb med vedhængende ben
culotte, fransk = knæbukser, kødstykke mellem halestykket og tykstegen af en okse eller kvie
cuvette, kødstykke mellem slaget og klumpen
entrecote, skåret af højreb, fra den ende der vender op mod hovedet
krebinette, krebinet - karbonade af halvt svinefars og halvt kalvefars
médaillon, medaljon - tyksteg, fransk = stor medalje
tournedos, oksemørbrad, stegt i skiver
filet, skive eller stykke benfrit kød - fransk = tynd tråd
fricassée, frikassé – udskåret kødstykker

-Mad
baguette, fransk = langt brød - langt og tyndt hvedebrød med sprød skorpe
bearnaise, en let syrlig og relativ fed sovs
bechamelsauce, hvid grund sovs
brie, mild hvidskimmelost
boeuf, bøf
bouillabaisse, suppe lavet på fisk, skaldyr, grøntsager og krydderier
bouillon, kraftig suppe der koges på kød, fisk eller grøntsager
cassoulet, fransk gryderet, der består af confiterede andelår, pølser og hvide bønner
carembert, blød hvidskimmelost
crème brûlée, fransk = brændt fløde - Kold dessert bagt ovn 
crème fraiche, syrlig pisket fløde
crepe, tynd pandekage
croissant, fransk= halvmåne - bagværk af butterdej
crouton, smørstegt brødskive
dijon, sennep fra Dijon
flûte, flute fransk = fløjte - fløjteformet aflangt brød
foie gras, fed ande eller gåselever
fondue, en schweizisk fælles ret delt på bordet i en lerpotte (caquelon)
fromage, fransk= ost - dansk= gele dessert
hollandaise, en af de 5 klassiske grande sauce
marengi, marengs - luftig og sød dessert lavet af piskede æg og sukker
mayonnaise, tyk & kold sovs
mousse, fromage dessert eller fin fars
nougat, konfekt lavet af sukker eller honning og ristede nødder
omelette, omelet, vendt æggekage
pâté, paté - postej
pommes frites, friturestegte kartoffelbjælker
quiche, tærte
remoulade, gul mayonnaise baseret kold sovs
ragoût, ragout, gryderet
ratatouille, traditionel fransk provencalsk sammenkogt ret
riz aux amandes, ris à l´amande eller risalamande
roquefort, blåskimmelost - opkaldt efter den franske by Roquefort-sur-Soulzon
roulade, en rullet kage med fyld
sauce, tyk sovs
sorbet, is af frugtsaft og sirup
souffle, en let ægge ret

-Drikkevarer

aperitif, velkomst drink
beaujolais, let rødvin med frisk og frugtagtig smag fra området Beaujolais i Bourgogne distriktet
bourdeux, rødvin fra Bourdeux distriktet
bourgogne, vin fra området Bourgogne mellem Dijon og Lyon i det østlige Frankrig
cabernet sauvignon, rødvinsdrue brugt i flere af Frankrigs vinområder
café au lait, kaffe med mælk
champagne, mousserende vin fra det franske distrikt champagne
chardonnay, verdens tredje mest plantede vindrue – bruges til champagne
cognac, fransk brændevin af brandy typen fra området cognac
cointreau, fransk likør
liqueur, likør - sød alkoholisk drik
limonade, læskedrik af blandings produkter og uden kulsyre
moussere, vin lavet ved sekundær fermentering af hvidvin, hvorved der dannes kulsyre
pastis, likør med anis

-Andet
à la carte, efter spisesedlen
assiette, asiet – tallerken, is asiet = dessert tallerken
bouquet, duft fra eksempelvis vin
buffet, tag selv bord
coupe, en portionsanrettet dessert
cuisine, køkken, kogekunst
dessert, dessert
entrée, forret
gourmet, finere madlavning
hors d'œuvre, let forret
menu, spiseseddel
serviette, serviet
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stednavne
bistro, lille spisested
boutique, butik
cachot, kachot = fængsel
café, kaffe & let anretning
charcuteri, slagter
cabaret, kabaret
gallerie, galleri - kunstbutik eller stormagasin
pissoir, offentlig toilet med kummer til mænd
restaurant, spisested - fransk = styrkende kost
revue, revy
salon, offentligt rum til meningsudveksling og kunstudstilling
 
Hus, møbler & have
atelier, værksted for en kunstner
balcon, balkon
boudoir, påklædningsværelse
chaise longue, chaiselong - fransk = lang stol
entrée, indgang
espalier, have hegn
étage, etage
façade, facade - gavl eller fremtoning udadtil der dækker over det egentlige

fontaine, springvand eller fontaine
foyer, stort indgangs rum
palais, palæ - stort, rigt udsmykket byhus opført for en rig/adelig familie i 1600- eller 1700-tallet
parterre, etage i plan med det omkringliggende terræn
passage, åbning eller forbindelse hvorigennem noget eller nogen kan passere

pavillon, fransk = telt - mindre bygning i en have eller park, brugt som lysthus, café, musiktribune
plantage, beplantning
repos, trappeafsats - fransk = ro, pause, hvile
rosette, roset = rund dækplade med hul i midten brugt ved gennemføring af fx et vandrør gennem en væg eller et loft
toilette, toilet - wc
villa, fransk = landsted - fritliggende hus med have omkring
 
Modeindustri
blouse, bluse
broche, smykke med bagsiden forsynet med en nål og en krog til fastgørelse i tøjet
broderie, broderi
chemise, undertrøje til kvinder fremstillet af fint, tyndt stof og forsynet med broderi eller blonder
chiffon, gennemsigtigt stof lavet a bomuld, silke eller syntetisk fibre
corsage, korset
costume, kostume, beklædning til teater & film
eau de cologne, barber sprit
eau de parfum, parfume
équiper, udruste eller udklæde
gamache, strømpe med buks
haute couture, finere syning. fremstillingen af en kollektion syet efter personlige mål
casquette, kasket
lingerie, lingeri - frækt undertøj til kvinder
manicure, få ordnede fingre negle
mode, tøjmode
negligé, neglige - natkjole
pedicure, få ordnede tå negle
prêt-à-porter, stangtøj – klar til at bære
trousse, trusse
 
Køretøjer
cabriolet, åben vogn
châssis, chassis - et motorkøretøjs bærende undervogn, dvs. ramme
coupe, lukket vogn
intérieur, interiør
wagon-lit, sovevogn
 
 
Personbeskrivelser
ambitieux, ambitiøs
arrogance, overlegenhed
charlatan, person der foregiver at være mere kyndig end han er for at opnå økonomiske eller andre fordele
charmør, fra fransk charmeur, afledt af charme
chauvinist, tro på overlegenhed af eget køn / patriotisme efter Nicolas Chauvin og hans hengivelse til Napoleon
contraire, kontrær – modsat opfattelse og uvillig til at samarbejde
créateur, kreatør - person som kan handle kreativt eller skabe noget fantasifuldt
désavouer, desavouere - tage afstand fra hvor man forventes at være loyal
elegant, meget fin, stilfuld eller smagfuld
elegantier, person med særlig elegant fremtræden eller væsen
enfant terrible, bevidst eller ubevidst provokatør
extravagance, ekstravagance - livsførelse præget af luksus og ødselhed
femme fatale, kynisk charmerende kvinde
flamboyant, udadvendt - dristig
frivol, fransk frivole, pjanket - letsindighed på grænsen til det uanstændige
jaloux, skinsyg
loyal, trofast
nerveux, nervøs
nonchalant, skødesløs på en overlegen måde
ordinaire, ordinær
prétentieux, prætentiøs -
som har eller vidner om store prætentioner, ofte på et utilstrækkeligt grundlag eller på en billig måde
voyeur, person der søger seksuel tilfredsstillelse ved at betragte andre mennesker i intime situationer
 
 
Titler
ambassadeur, ambassadør
attaché, udsendt medarbejder under ambassadørniveau
au pair, fransk = på lige vilkår - Udenlandsk hushjælp med kost og logi
chargé d'affaires, forretningsfører -diplomatisk udsending af lavere rang end ambassadør
chef, person som leder og har ansvaret
contrôleur, kontrollør
croupier, kasino dealer - forhandler
entrepreneur, entreprenør
ingénieur, ingeniør
kurér, person der transporterer diplomatisk post
missionaire, missionær - person som er udsendt for at udbrede sin religion
portier, porter
protégé, beskytter eller støtte
royal, kongelig
 
Militært
artillerie, artilleri - tunge militære skydevåben
bataillon, bataljon, militær enhed i Hæren, der består af tre til fem enheder kompagnier og eskadroner
bataille, batalje - fra senlatin egentlig 'kamp,feltslag', afledt af battuere 'slå'
camouflage, af camoufler 'maskere', vist af moufle 'fjæs'
compagnie, kompagni - militær enhed på 100-250 mand indgår organisatorisk i en bataljon
parade, højtideligt arrangement hvor uniformerede personer er opstillet i formation
sergent, militær befalingsmandsgrad mellem korporal og oversergent
 
 
Talemåder og vendinger
à propos, det er sandt, mens vi taler om det, mens jeg husker det
carte blanche, fransk = hvidt kort - blankocheck, give frie hænder
c'est la vie, sådan er livet
comme ci comme sa, så som så
crème de la crème, det bedste af det bedste
deja-vu, følelsen af at have oplevet noget før
fait accompli, en fuldbyrdet kendsgerning som man må bøje sig for
force majeure, "større kraft", fritager en eller begge parter ved en ekstraordinær situation
lit de parade, "paradeseng" for en konge forud for begravelsen
ménage à trois, trekantsdrama
partout, for enhver pris - om en persons meget bestemte vilje, fransk = overalt
rendez-vous, aftale, stævnemøde
tête-à-tête, (samvær) på tomandshånd
vis-à-vis, stå overfor (billedlig talt)
 
Begreber
abonnement, aftale om regelmæssig levering af vare eller ydelse
adieu, adjø – farvel
ajour, opdateret
allée, allé – vej eller gang mellem to rækker træer
allier, alliere - indgå i et militært eller politisk samarbejde
allonge, forlængelse eller tilføjelse af aftale

ambiance, atmosfære - stemning
annonce, meddelelse eller reklame der mod betaling er offentliggjort i en avis eller et blad
arbitrage, handel hvor pris- og kursforskelle på samme valuta, værdipapir eller vare i forskellige lande udnyttes ved køb eller salg
arrangement, aktivitet eller begivenhed af underholdende eller festlig karakter
arrangeur, arrangør
assortiment, udvalg af varer
assurance, forsikring
avance, fortjeneste
avancement, forfremmelse

avantgarde, fransk = fortrop - bruges om eksperimenterende kunstnere
avenue, avenu - Bred vej gennem by
blamage, bommert - skamplet
boulevard, bred flersporet vej med en midterrabat
bravoure, bravur - på sikker og overbevisende måde
brochure, salgs hæfte
bureau, bureau - fransk = skrivebord
buste, overkrop
cadeau, fransk= gave, anerkendelse
chassé, dansetrin
chicane, ondskabsfuldt drilleri eller forfølgelse
civilisation, kommer af civil, borger
cliché, kliche - banalt udtryk; forslidt talemåde 
classe, klasse
collage, billede dannet af fragmenter af forskelligt materiale
compliment, kompliment - rosende eller smigrende bemærkning
coupon, kupon
depeche, ambassadørs personlige politiske beretning til sit lands udenrigsminister
engros, fra en gros (i det store), køb/salg af store mængder
en masse, i store mængder
ensemble, helhed eller trup
entourage, en højtstående persons nærmeste kreds, følge eller omgangskreds

établissement, etablissement
etiquette, etikette eller takt
facette, facet – overflade eller egenskab
façon, facon - karakteristisk form, fremgangsmåde eller opførelse
fadaise, fadæse - handling med pinlige eller uheldige konsekvenser
fameux, famøs - berygtet
finesse - fra fransk finesse egentlig 'finhed
fraterniser, fraternisere - pleje venskabelig omgang med en fjende eller modstander
genre, gruppering indenfor kunstarter
grand prix, stor præmie, også om stor konkurrence
journal, tidsskrift
massage, bearbejdning af muskler
matiné, matinée = formiddag - koncert eller forestilling der foregår om formiddagen eller eftermiddagen
ménagerie, menageri, omrejsende samling af vilde dyr, der især fremvistes på markeder
mémoire, biografi
miniature, kopi eller gengivelse i meget mindre størrelse end originalen
montage, kunstnerisk eller journalistisk fremstilling der udgøres af en række mindre forskelligartede enheder, afledt af monter  'opsætte, indrette
niveau, trin eller grad
nuance, skygge, kaste skygge
novice, nybegynder
nuance, meget lille forskel
odeur, odør - gennemtrængende og ubehagelig lugt
ordinaire, ordinær - almindeligt
palette, palet = træplade hvor en kunstmaler anbringer og blander sine farver
parkour, fransk parcours du combattant =soldatens gennemløb
passé, ikke længere moderne eller tidssvarende
pauvre, pauver - ringe kvalitet eller omfang
petanque, kuglespil - kælenavnet for petanque er "boules"
planche, billede, figur eller anden illustration, som skal gøre det lettere at forstå eller forestille sig noget bestemt
plateau, højtliggende flade
potpourri, musikstykke der består af løst sammenkædede melodier
portemonnaie, portemonnæ = pengepung - dannet af porter 'bære' og monnaie 'penge'
prestige, beundring eller respekt
prétention, prætention, afledt af latin praetendere 'strække frem - ønske om eller fordring på en forbedret position eller indfrielse af en målsætning
raison, ræson - fornuft
raisonnement, ræsonnement – holdning taget af en række argumenter
ravage, skade eller uro

réception, modtagelse
relief, billede eller ornament der er ophøjet i forhold til en flad, fast baggrund
remis, fransk=udskudt – skak = et parti er endt uafgjort
renommée, renommé – omdømme
renæssance, renæssance fransk =genfødsel
repertoire, udbud
reportage, af reporter
réprimande, reprimande
renommé, ry eller anseelse
réservoir, reservoir = bassin hvor fx vand opsamles og evt. opbevares
ressource, mængde af materialer, midler, råstoffer, fysiske eller psykiske kræfter
résumé, kort oversigt over hovedtræk i en sag eller historie
revanche, revanche

roulette, roulette – fransk = lille hjul
séance, møde, forestilling
silhouette, silhuet – papirklip, omrids
soignere, vaske sig
soirée, aftenselskab
staffage, unødvendigt fyld eller pynt der skal forskønne eller tilsløre noget, fx inden for underholdningsbranchen eller politik
statuette, statuette
tourist, turist
tournée, turné = rundrejse
triste, trist - bedrøvet, sørgelig
vintage, gammel & godt
volière, voliere - stort fuglebur hvor der er plads til at fuglene kan flyve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Kilde:
http://da.wikipedia.org/wiki/Franske_ord_og_vendinger
http://da.wikipedia.org/wiki/Fransk_madlavning
http://ordnet.dk/ddo